PUSAT PENDIDIKAN

MEMAHAMI ANALISIS TEKNIKAL

Konsep perdagangan FX adalah mudah, sebaik sahaja menyedari bahawa mata wang adalah satu komoditi yang turun naik nilai mata wangnya terhadap yang lain. Dengan membeli (atau menjual) mata wang, Peniaga FX bertujuan untuk memperoleh keuntungan daripada pergerakan kadar FX. Kelebihan FX adalah kos perdagangan begitu rendah. Ini bermakna bahawa perdagangan boleh dijalankan untuk jangka pendek yang melampau, dalam masa sesaat dua, dan juga untuk jangka masa yang lebih lama.

APA YANG PERLU DICARI DI DALAM TEKNIKAL

Mencari Tren

Salah satu perkara pertama yang anda akan dengar dalam analisis teknikal adalah moto yang berikut: 'tren adalah teman anda'. Mencari tren yang sedia ada akan membantu anda menyedari hala tuju pasaran keseluruhan dan menawarkan jarak penglihatan yang lebih baik - terutamanya apabila pergerakan jangka pendek cenderung untuk menyemakkan. Carta mingguan dan bulanan lebih sesuai untuk mengenal pasti tren jangka panjang. Apabila anda telah menemui tren keseluruhan, anda boleh memilih tren tempoh masa di mana anda mahu untuk berdagang. Oleh itu, anda berkesan boleh membeli pada harga rendah semasa tren yang semakin meningkat, dan menjual perhimpunan dalam arah aliran menurun.

Sokongan & Rintangan

Sokongan dan tentangan adalah titik di mana carta pengalaman berulang menaik atau penurunan tekanan. Tahap sokongan biasanya titik rendah dalam mana-mana corak carta (setiap jam, setiap minggu atau setiap tahun), manakala tahap rintangan yang adalah tempat yang tinggi, atau puncak corak. Titik-titik ini dikenal pasti sebagai sokongan dan rintangan apabila mereka menunjukkan kecenderungan untuk muncul semula. Adalah lebih baik untuk membeli / menjual berhampiran tahap sokongan / rintangan yang tidak mungkin dipecahkan.

Sebaik sahaja tahap ini dipecahkan, mereka cenderung untuk menjadi penghalang yang bertentangan. Oleh itu, dalam pasaran yang semakin meningkat, tahap rintangan yang terputus boleh berfungsi sebagai sokongan untuk arah aliran menaik; manakala dalam pasaran jatuh, sekali paras sokongan yang terputus, ia boleh bertukar menjadi perlawanan.

Talian & Saluran

Baris-baris tren mudah, namun peralatan bermanfaat membantu untuk mengesahkan arah aliran pasaran. Satu garisan lurus menaik dilukis dengan menyambungkan sekurang-kurangnya dua paras terendah berturut-turut. Sememangnya, titik kedua mestilah lebih tinggi daripada yang pertama. Penerusan garis membantu menentukan laluan sepanjang gerakan pasaran. Tren menaik adalah kaedah konkrit untuk mengenal pasti garis sokongan / peringkat. Sebaliknya, garis menurun di cartakan dengan menyambung dua mata atau lebih. Kesahihan garis perdagangan adalah berkaitan dengan bilangan mata yang berkaitan. Namun berbaloi dinyatakan bahawa titik tidak boleh terlalu dekat bersama-sama. Saluran ditakrifkan sebagai perjalanan harga disediakan oleh dua baris-baris tren selari. Garisan berfungsi sebagai harga koridor ke atas, ke bawah atau lurus. Suatu hartanah biasa untuk titik yang menghubungkan garis tren adalah berada antara kedua-dua titik yang menyambungkan garisan bertentangan.

TEORI ASAS

Carta

Terdapat tiga jenis utama carta yang digunakan dalam analisis teknikal:

Carta Garisan:
Carta garisan adalah gambaran grafik sejarah kadar pertukaran pasangan mata wang dari masa ke masa. Garisan ini dibina dengan menyambung harga penutup harian.

Carta Bar:
Carta bar adalah gambaran prestasi harga pasangan mata wang, terdiri daripada bar menegak di set harian selang masa (contohnya setiap 30 minit). Setiap bar mempunyai 4 'mata kail', mewakili pembukaan, penutupan, (OCHL) kadar pertukaran yang tinggi dan rendah untuk tempoh masa tertentu.

Carta Kaki Lilin:
Carta Kaki lilin adalah variasi kepada carta bar, kecuali carta kaki lilin ini memaparkan harga OCHL sebagai 'Kaki lilin' dengan 'sumbu' di setiap hujung. Apabila kadar pembukaan lebih tinggi daripada kadar penutupan lilin adalah 'kukuh' Apabila kadar penutupan melebihi kadar pembukaan, kaki lilin adalah 'berongga'.

Paras Sokongan & Rintangan

Salah satu penggunaan analisis teknikal adalah untuk memperolehi 'sokongan' dan peringkat 'rintangan'. Pada asasnya pasaran akan cenderung untuk berdagang di atas paras sokongan dan di bawah tahap rintangan. Paras sokongan menunjukkan paras harga tertentu bahawa mata wang akan mempunyai kesukaran merentasi di bawah. Jika harga tersebut gagal berkali-kali untuk bergerak di bawah titik tertentu, corak garis lurus akan muncul.

Manakala rintangan pula, menunjukkan paras harga tertentu dimana mata wang akan mempunyai kesukaran merentasi di atas. Apabila pergerakan harga berulang kali gagal melampaui titik ini akan menghasilkan corak garis lurus.

Jika sokongan atau rintangan paras yang terputus, pasaran dijangka membuat susulan ke arah itu. Paras ini ditentukan melalui analisis carta dan dengan penilaian di mana pasaran telah menghadapi sokongan berterusan atau penentangan pada masa lalu.

Purata Bergerak

Purata bergerak juga merupakan satu lagi alat untuk mengesan tren harga. Satu purata bergerak adalah, dalam bahasa yang paling mudah, purata harga yang bergolek dari masa ke masa. Satu purata bergerak 10 hari yang dikira dengan menambah harga tutup 10 hari lalu dan kemudian membahagikan mereka dengan 10. Pada hari berikutnya, harga paling lama jatuh dan harga penutup hari baru ditambah sebaliknya; sekarang ini harga 10 dibahagikan dengan 10. Dengan cara ini, purata 'bergerak' setiap hari.

Purata bergerak memberikan pendekatan yang lebih mekanikal untuk memasuki atau keluar pasaran. Untuk membantu mengenal pasti pintu masuk dan keluar, purata bergerak sering ditindihkan ke atas carta bar. Apabila pasaran ditutup melebihi purata bergerak, secara umumnya ditafsirkan sebagai isyarat beli. Adalah dengan cara yang sama, ini dianggap sebagai isyarat menjual apabila pasaran ditutup di bawah paras purata bergerak. Sesetengah peniaga lebih suka melihat Garis purata bergerak benar-benar mengubah arah sebelum menerimanya sebagai isyarat membeli atau menjual.

Kepekaan garis purata bergerak dan bilangan membeli dan menjual isyarat yang dihasilkannya secara langsung dikaitkan dengan tempoh masa yang dipilih untuk purata bergerak. Satu purata bergerak 5 hari akan lebih sensitif dan akan mendorong lebih banyak isyarat membeli dan menjual daripada purata bergerak 20 hari. Jika purata terlalu sensitif, pedagang mungkin mendapati diri mereka terlalu kerap melompat masuk dan keluar dari pasaran. Sebaliknya, jika purata bergerak tidak cukup sensitif, pedagang menghadapi risiko hilang peluang apabila terlambat mengenal pasti isyarat membeli dan menjual.

Purata bergerak boleh menjadi alat yang amat berguna untuk pedagang teknikal.

Garis Tren

Garis Tren membantu mengenal pasti corak, dan juga kawasan sokongan dan rintangan yang berpotensi. Satu talian tren ialah garis lurus yang menghubungkan sekurang-kurangnya dua puncak atau palung yang penting dalam tindakan harga yang boleh didagangkan. Tidak ada tindakan harga lain yang perlu memecahkan garis tren antara kedua-dua mata. Dengan cara ini, garis tren menandakan satu sokongan atau kawasan rintangan di mana harga telah bertukar (puncak dan palung) dan masih belum dicemari. Lebih lama garisan tren, ia lebih sah terutama jika harga telah menyentuh garisan beberapa kali tanpa penembusan.

Penembusan garis tren jangka panjang boleh menjadi petunjuk bahawa perubahan arah yang akan terjadi. Walau bagaimanapun, tidak ada jaminan bahawa ini akan berlaku. Seperti semua penunjuk perubahan tren harga, tidak ada kaedah yang telah terbukti yang boleh menjadi penentu arah gerakan harga masa depan.

Ganda (Tiga) Bawah dan Ganda (Tiga) Atas

Satu gandaan atau pembentukan gandatiga bawah juga menunjukkan paras yang baik untuk arahan jualan sehenti teknikal. Apa-apa arahan jualan sehenti biasanya akan diletakkan hanya di bawah paras terendah terlebih dahulu. Begitu juga, dua atau tiga kali ganda pembentukan atas menunjukkan paras yang baik untuk arahan hentikan jualan teknikal di atas paras tertinggi sebelumnya.

Retracement

Apabila pasaran yang bergerak pantas ke suatu arah tertentu, ia kadang-kadang boleh berundur balik disebabkan peserta pasaran mengambil keuntungan mereka. Fenomena ini dikenali sebagai "retracement". Ia sering memberikan satu peluang yang baik untuk memasuki semula pasaran pada tahap yang lebih menarik sebelum tren pendasar bermula sekali lagi.

Menggunakan nisbah Fibonacci adalah cara yang biasa untuk mengukur "retracements".

Mengenai Kami
Platform perdagangan
JENIS AKAUN
Berita & Analisis Pasaran
Pusat Pendidikan
Rakan kongsi dan ahli gabungan