EĞİTİM MERKEZİ

GRAFİKLERİ OKUMA YÖNTEMİ

Günümüzün teknoloji ve gelişme dünyasında kâr edebilmek için grafik desenlerini ve temel teknik göstergeleri okuma ve daha da önemlisi anlamada yetenekli olmak gerekir. Teknik analizi anlamanıza ve para birimi grafiğini okumanıza yardımcı olacak temel noktayı aşağıda bulabilirsiniz.

GÖRELİ GÜÇ ENDEKSİ (RSI):

Bu endeks, Forex (FX) piyasasında popüler bir göstergedir. RSI, yukarı veya aşağı hareket oranlarını ölçer ve endeks 0-100 aralığında ifade edilecek şekilde hesaplamayı normalleştirir. RSI, 70 veya daha yüksekse menkul kıymetin aşırı satın alındığı anlaşılır (fiyatların piyasa beklentilerinden fazla yükseldiği bir durum). 30 veya daha düşük bir RSI, menkul kıymetin aşırı satıldığı sinyali olarak anlaşılabilir (fiyatların piyasa beklentilerinden fazla düştüğü bir durum).

STOKASTİK OSİLATÖR:

Bu, aşırı alış/aşırı satış durumlarını %0-100 ölçeğinde göstermek için kullanılır. Gösterge, a b yükseliş eğiliminde, dönemler için kapanış fiyatlarının dönem aralığının daha yüksek kısmında yoğunlaştığı eğilimine dayanmaktadır. Buna karşılık, fiyatlar a b düşüş eğiliminde düştüğünde kapanış fiyatları, dönem aralığının aşırı düşük seviyesine yakın olma eğilimindedir.

Stokastik hesaplamalar, bir grafikte aşırı alış/aşırı satış bölgelerini belirtmek için kullanılan %K ve %D olmak üzere iki satır üretir. Stokastik çizgiler ile temel menkul kıymet fiyat hareketi arasındaki ayrım güçlü bir alım satım sinyali verir.

FİYATLANDIRMA

Fiyat, piyasa katılımcıları tarafından alınan algı ve hareketleri yansıtır. Alım satım tezgahındaki alıcılar ile satıcılar arasındaki baskı fiyat hareketi oluşturur. Böylece, temel faktörlerin tümü fiyat olarak hızla iskonto edilir. Bu nedenle, fiyat grafiklerini inceleyerek, dolaylı olarak temel ve piyasa psikolojisini aynı anda görürsünüz. Neticede tüm piyasa hırs ve korku olmak üzere iki duyguyla beslenir ve bunu anladığınızda, piyasa psikolojisini ve grafik desenleriyle ilişkisini anlamaya başlarsınız.

VERİ PENCERESİ

Çoğu bilgisayar programında aşağıdaki ögeleri içeren, genellikle ekran penceresi denilen küçük bir veri kutusu görüntülenir.
O = Açılış Fiyatı
H = En Yüksek Fiyat
L = En Düşük Fiyat
C = Kapanış veya En Son Fiyat
Tr = Bu zaman periyodundaki alım satım (sözleşmeler değil) hacmi veya sayısı.

FİYAT ÇUBUKLARI

Fiyat çubukları, bir zaman diliminin doğrusal bir gösterimidir. İzleyicinin, faaliyeti belirli bir zaman dilimi içinde özetleyen grafiksel bir sunum görmesini sağlarlar. Örneğin, sistemimizde bir dakikalık ve beş dakikalık çubuklar kullanıyoruz. Her çubuk benzer özelliklere sahiptir ve izleyiciye birkaç önemli bilgi verir. İlk olarak, çubuğun en yüksek noktası bu zaman aralığında elde edilen en yüksek fiyatı temsil eder. Çubuğun en düşük noktası, aynı dönemdeki en düşük fiyatı temsil eder. Normal çubuklarda çubuğun sol tarafında dönemin açılış fiyatını temsil eden küçük bir nokta görüntülenir. Sağdaki küçük nokta dönemin kapanış fiyatını temsil eder.

PİYASA TÜRLERİ

Piyasada genellikle bazı çok bilinen fiyat hareketi desenleri görüntülenir. Bir desen oluşturulduğunda, piyasa değişinceye kadar gelecekteki fiyat hareketinin en muhtemel seyri olur. Yeni başlayan alım satım uzmanı için tanınması önemli olan eğilimli ve eğilimsiz olmak üzere iki piyasa türü vardır. Her piyasa türü, zamanla tanıyacağınız iki özel desene sahiptir. Bu piyasa türleri ve desenler aşağıdaki gibi tanımlanabilir:

  • Eğilimli - Ara sıra duraklamalar, kâr elde etme veya dinlenme dönemleri ile 45 dereceden daha az açıyla sabit fiyat artışı hareketleri.
  • Yükseliş eğilimli - Daha yüksek en yüksek fiyatların ve daha yüksek en düşük fiyatların bulunduğu desen.
  • Düşüş eğilimli - Daha düşük en düşük fiyatların ve daha düşük en yüksek fiyatların bulunduğu bir desen.
  • Eğilimsiz - Çoğu zaman dik olan (45 dereceden daha büyük bir açıyla) ve sürdürülebilir olmayan kararsız fiyat hareketleri, bu nedenle tersine çevrilmesi gerekir. Bu ilerleme birçok noktayı kısa bir süre içinde değiştirebilmesine rağmen, zaman içinde net fiyat hareketinin çok az gerçekleşmesine neden olur.
  • Değişken - Daha yüksek en yüksek fiyatların ve daha düşük en düşük fiyatların bulunduğu düzensiz bir desen.
  • Yana doğru - Daha düşük en yüksek fiyatların ve daha yüksek en düşük fiyatların bulunduğu dar bir desen.

Yükseliş eğilimli ve düşüş eğilimli günler mükemmel alım satım sonuçları sunabilmelerine rağmen, değişken piyasalar durgunluk yaratırken, yana doğru piyasalar her iki yönde de çok az ilerler. Alım satım amacımız, eğilimli bir piyasaya girmek ve hedeflenen amaca ulaşıncaya kadar piyasada kalmaktır.

HACİM

Hacim konusunda dikkat etmeniz gereken dört basit kural vardır:

  • Fiyatlar yükselirken hacim arttığında fiyatlar yükselmeye devam eder.   Yükseliş eğilimi onaylanır.
  • Fiyatlar yükselirken hacim azaldığında yükseliş eğilimi momentum kaybediyordur ve sona yaklaşılmış olabilir
  • Fiyatlar düşerken hacim arttığında, fiyatlar düşmeye devam eder.
  • Fiyatlar düşerken hacim arttığında düşüş eğilimi momentum kaybediyordur ve sona yaklaşılmış olabilir.

Hakkımızda
Platformlar
Hesap Türleri
Piyasa Haberleri ve Analiz
Eğitim Merkezi
Ortaklar ve Bağlı Kuruluşlar